Rudeninės kriaušės

Alka

Ankstyva rudeninė kriaušių veislė

Kriaušių sodinukai, Alka kriaušė, minkštimas gelsvai baltas, sultingas, smulkiai grūdiškas, pusiau tirpstantis, negausu granulių.
Sukūrimo vieta: Lietuva (LSDI, I. Štaras, A. Lukoševičius)
Derėjimas:
Vaisiai: kriaušės vienodo dydžio, stambesnės už vidutines, transportabilios. Odelė žalsvai geltona arba geltona.  Minkštimas gelsvai baltas, sultingas, smulkiai grūdiškas, pusiau tirpstantis, negausu granulių.
Noksta: rugsėjo pradžioje.
Vartojimas: 15 – 20 dienų.
Atsparumas ligoms: atsparios rauplėms, žiemą vaismedžiai vidutiniškai ištvermingi.
Prekyboje: yra

Rudeninė sviestinė

Rudeninė kriaušių veislė

Rudeninė sviestinė kriaušė, kriaušės gražios, transportabilios, butelio formos – labai panašios į veislės ‘Konferencinė‘ vaisius
Sukūrimo vieta: Belgija
Derėjimas:
Vaisiai: kriaušės gražios, transportabilios, butelio formos – labai panašios į veislės ‘Konferencinė‘ vaisius. Odelė šiurkštoka, vidutinio storio, žalsvai geltona, įsaulyje truputį raustelėjusi, vietomis rūdėta, su daug šviesių lenticelių. Minkštimas gelsvai baltas, sultingas, tirpstantis burnoje, saldaus skonio ir aromatingas. Granulių aplink sėklalizdį nedaug.
Noksta: rugsėjo pabaigoje.
Vartojimas:
Atsparumas ligoms: Vaismedžiai ištvermingi žiemą, atsparūs rudajam puviniui ir rauplėms.
Prekyboje: yra

Konferencinė

Rudeninė kriaušių veislė

Konferencinė kriaušė, rudeninė veislė.
Sukūrimo vieta: Anglija.
Derėjimas: dera gausiai, kasmet.
Vaisiai: kriaušės patrauklios, labai skanios, transportabilios, nevienodo dydžio (100-160 g), butelio formos. Skynimo brandoje odelė žalsvai geltona, vartojimo –geltona, rūdėta.  Minkštimas gelsvai baltas, su rausvu atspalviu, tirpstantis, saldus, labai sultingas, silpno aromato, be granulių. Vartojami švieži desertui ir perdirbami.
Noksta: rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje.
Vartojimas: nuskinti vaisiai laikosi apie 30 dienų.
Atsparumas ligoms:  vaismedžiai žiemą nepakankamai ištvermingi, atsparūs rauplėms ir rudajam puviniui.
Prekyboje: yra

v>

Mramornaja

Rudeninė kriaušių veislė

Mramornaja kriaušė, rudeninė veislė, kriaušės labai gražios, skanios, transportabilios, stambesnės už vidutines ar stambios (170-215 g), kūgio formos.
Sukūrimo vieta: Rusija.
Derėjimas: dera kasmet.
Vaisiai: kriaušės labai gražios, skanios, transportabilios, stambesnės už vidutines ar stambios (170-215 g), kūgio formos. Odelė storoka, skynimo brandoje – žalsvai geltona, prinokusių – geltona, įsaulyje – su oranžinio atspalvio dėmelėmis ir išsiliejančiu raudoniu, kurį vietomis dengia rūdžių tinklelis. Minkštimas gelsvai baltas, tirpstantis, labai sultingas, saldus, aromatingas. Vartojami švieži ir perdirbami.
Noksta: rugsėjo mėnesio antroje pusėje.
Vartojimas: kriaušės laikosi iki spalio mėnesio pabaigos.
Atsparumas ligoms: vaismedžiai žiemą ištvermingi, atsparūs rudajam puviniui, rauplėms vidutiniškai atsparūs.
Prekyboje: yra

Patten

Rudeninė kriaušių veislė

Patten kriaušė, Minkštimas kreminės spalvos, sultingas, pusiau tirpstantis, salstelėjęs, silpno aromato. Vartojamos šviežios ir puikiai tinka perdirbimui.
Sukūrimo vieta: JAV.
Derėjimas: dera kasmet.
Vaisiai: kriaušės gražios, skanios, transportabilios, vienodo dydžio, stambios (150-200 g), netaisyklingos formos. Odelė vidutinio storio, skynimo metu žalsva, vartojimo brandos – žalsvai geltona, įsaulyje raustelėjusi, ant pavienių vaisių būna rūdžių dėmelių. Minkštimas kreminės spalvos, sultingas, pusiau tirpstantis, salstelėjęs, silpno aromato. Vartojamos šviežios ir puikiai tinka perdirbimui.
Noksta: rugsėjo  pabaigoje – spalio pradžioje.
Vartojimas: nuskintos kriaušės laikosi iki gruodžio mėnesio.
Atsparumas ligoms: vaismedžiai žiemą ištvermingi, atsparūs rauplėms ir rudajam puviniui.
Prekyboje: yra